Sagasagors hälsosamtal

Sagasagors är hälsosamtal är ett hälsofrämjande koncept framtaget för arenor som möter familjer med små barn i Sverige. Det hjälper familjer, oavsett förutsättningar, att skapa goda vanor från start. Materialet ger ett gemensamt språk kring hälsa och lockar barnet att samtala om sina levnadsvanor.

Pojke på barnavårdscentral med sköterska som visar Sagasagor
Med hjälp av Sagasagor vill Cancerfonden och Generation Pep att barn ska lära sig om goda vanor tidigt. Foto: Edis Potori

Ett koncept som fungerar

Konceptet Sagasagor är skapat för barn mellan två och åtta år. Det bygger på ett fantasifullt och lekfullt sätt att prata om hälsosamma vanor. Målet är att göra samtalen om hälsa både roliga och viktiga – och att barnen känner igen sig, oavsett var de är.

Idén till Sagasagors hälsosamtal föddes för snart sex år sedan när Cancerfonden och Generation Pep inledde ett samarbete. Vi samlade experter från både forskning och yrkeslivet, till exempel från förskolan, tandvården och barnhälsovården.

Författaren Josefine Sundström och illustratören Emma Göthner skapade karaktärerna och berättelserna som bygger upp ett gemensamt språk om hälsa för både barn och vuxna. Bokförlaget Bonnier har gjort det möjligt att sprida berättelserna till fler barnfamiljer.

Forskare vid Karolinska Institutet har utvärderat materialet. Det är viktigt att allt som används i hälso- och sjukvården är vetenskapligt utvärderat, fyller professionens behov och är enkelt att både använda och implementera.

Därför är Cancerfonden med

Varje år kan omkring 16 000 cancerfall i Sverige förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Det vet vi tack vare forskning.

Tyvärr ser vi en negativ trend bland barn. Få rör sig tillräckligt mycket och många äter för lite frukt och grönt. Idag har vart fjärde barn i lågstadiet övervikt eller obesitas. En stor del av barnen med övervikt fortsätter vara ha överviktig även som vuxna.

För att förebygga framtida påverkbara cancerfall kopplade till exempelvis ohälsosamma matvanor, fysisk inaktivitet och obesitas behöver vi skapa ett hälsofrämjande samhälle för de allra minsta.

För att bryta utvecklingen behöver vi börja tidigt och stötta de verksamheter som möter barn varje dag. Därför är Cancerfonden med i det här projektet.

Cancerfonden vill skapa ett samhälle där det är lätt att leva hälsosamt redan från början.

Sagasagor har nått 600 000 barn via barnhälsovården

Allt började med boken Sagasagor – fiffiga kroppen och finurliga knoppen. Den skapades av Generation Pep och Bonnier för att barn skulle få lära sig om hälsa på ett roligt och lättsamt sätt.

Sedan 2017 har boken delats ut gratis till över en 600 000 barn via barnhälsovården. Boken innehåller en saga, en faktadel och många tips för en hälsosam vardag.

Pojke på barnavårdscentral med sköterska som visar Sagasagor
För att bokens budskap ska nås av fler utvecklades en hel verktygslåda som används på barnavårdcentraler, inom tandvården och i skolan. Foto: Edis Potori

När boken utvärderades visade det sig att den gjorde stor skillnad. Men man såg också ett problem: inte alla läser boken. Då riskerar budskapen att fastna i bokhyllan.

Därför utvecklades boken till ett helt koncept med olika verktyg anpassade för de platser där barnen befinner sig – förskola, skola, tandvård och barnhälsovård.

Konceptet heter Sagasagors hälsosamtal och är framtaget av oss och Generation Pep. Det är en vetenskapligt utvärderad och hälsofrämjande verktygslåda framtagen tillsammans med forskare och pedagoger.

Ett gemensamt språk om hälsa

När samma material används på flera olika platser skapas en röd tråd i barnens liv. Barnen känner igen karaktärerna och budskapen och det gör det lättare att prata om hälsa.

Materialet har tagits fram i samarbete med yrkesverksamma från olika verksamheter och bygger på forskning och beprövad erfarenhet. Det stärker de uppdrag som redan finns i till exempel barnhälsovården, tandvården och skolan.

Pojke på barnavårdscentral med sköterska som visar Sagasagor
Med ett hälsofrämjande arbete för de allra minsta vill vi och generation Pep minska antalet påverkbara cancerfall i framtiden. Foto: Edis Potori

Konceptet stämmer också överens med Socialstyrelsens nationella hälsoprogram, där samarbete och tidiga insatser för barns hälsa står i fokus.

Exempel på hur Sagasagor används

I barnhälsovården (BVC)

Här finns samtalsstöd, affischer, hemuppgifter, utbildningsmaterial och tips till föräldrar. Allt med samma barnanpassade språk.

Sagasagor rekommenderas som metodstöd i Rikshandboken, det nationella stödet för barnhälsovården.

I tandvården

Tillsammans med Folktandvården och forskare har vi tagit fram en verktygslåda som kan användas när barnen kommer till Folktandvårdens kliniker. Den passar också för besök i förskolor och skolor.

Verktygen som används i tandvården bygger på boken Sagasagor – starka tänder och taskiga troll. Boken lär barnen hur hela kroppen mår bra av samma saker, som bra mat och rörelse.

I skola och förskola

Det finns lärarhandledningar kopplade till skolans läroplan så att lärarna enkelt kan arbeta med hälsa i klassrummet.

Materialet riktar sig till barn i förskolan och i årskurs F–2. Handledningen för förskolan uppdateras under 2025.

Allt samlat på en digital plattform

På Sagasagors digitala plattform finns alla delar av konceptet samlat.

Det är gratis att använda. Där kan man ladda ner material, beställa böcker, se utbildningar och läsa om forskningen bakom.

Sagasagors hälsosamtal – Generation Pep 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev