TSH

Vad betyder provsvaret?

Vad betyder provsvaret?

TSH är ett blodprov som visar hur sköldkörteln fungerar. Värdet hjälper läkaren att se om sköldkörteln tillverkar lagom mycket hormon. Ett avvikande TSH-värde kan betyda för låg eller hög ämnesomsättning. Ämnesomsättningen påverkar hur kroppen mår.

Fakta

  • TSH mäts via ett blodprov.
  • Provet visar hur sköldkörteln fungerar.
  • Vid behandling av sköldkörtelcancer används TSH-värdet för att styra läkemedelsdosen av konstgjort sköldkörtelhormon.

Varför tas TSH-prov?

TSH-prov kan tas vid symtom som trötthet, att man är frusen, har förändrad vikt eller hjärtklappning. Det används för att utreda om orsaken till symtomen kan vara låg eller hög ämnesomsättning.

Låg ämnesomsättning kallas hypotyreos och hög ämnesomsättning kallas hypertyreos.

Provet kan också användas för att följa behandlingen när någon har en sköldkörtelsjukdom eller för att upptäcka biverkningar från läkemedel som påverkar sköldkörteln.

TSH-prov används också för att kontrollera sköldkörteln efter operation eller radiojodbehandling eller för att förebygga komplikationer under graviditet.

Provet kombineras ofta med analys av sköldkörtelhormonerna för att få en tydligare bild. De heter fritt T4 och fritt T3 på provsvaren.

Vad är TSH?

TSH står för tyreoideastimulerande hormon. Hormonet bildas i hypofysen, en liten körtel som sitter mitt i huvudet under hjärnan, ungefär bakom näsan.

TSH styr sköldkörteln, som sitter på halsens framsida. Sköldkörteln bildar hormonerna T3 och T4, som i sin tur påverkar kroppens ämnesomsättning, temperatur, vikt, humör och energinivå.

Vid låga värden av T3 och T4 i blodet ökar hypofysen TSH-produktionen för att få sköldkörteln att tillverka mer sköldkörtelhormon. 

När T3 och T4 är höga minskar produktionen av TSH. Därför kan TSH-värdet ge en tydlig signal om hur sköldkörteln fungerar.

TSH-värdet är väldigt känsligt och kan reagera på små förändringar i sköldkörtelns funktion.

Provrör står i ett ställ
Sköldkörtelcancer påverkar inte alltid TSH direkt, men kan upptäckas vid utredning av knöl i sköldkörteln. Foto: Edis Potori

Vad är ett normalt värde?

Det exakta referensvärdet kan skilja sig åt något mellan olika laboratorier. Provsvaret tolkas också utifrån ålder, symtom och andra provsvar.

Normalt TSH-värde ligger vanligen mellan

  • 0,4–4,0 mIE/L (milliinternationella enheter per liter).

Under graviditet är referensvärdet oftast något lägre, särskilt i början av graviditeten.

Vad kan ett avvikande värde betyda?

Högt TSH

Ett högt TSH-värde betyder att det skickas signaler till sköldkörteln att jobba mer vilket tyder på att sköldkörteln tillverkar för lite hormon. Det kallas för underfunktion eller hypotyreos.

Vanliga orsaker till ett högt TSH-värde kan vara den autoimmun sjukdomen Hashimotos tyreoidit där kroppens immunförsvar angriper friska celler eller biverkningar av en del läkemedel som litiumjodbrist. Det kan också bero på jodbrist, men det är ovanligt i Sverige.

Symtom på hypotyreos kan vara att man är trött, frusen, går upp i vikt, har torr hud, är förstoppad eller nedstämd.

Lågt TSH

Ett lågt TSH-värde betyder oftast att kroppen har för mycket sköldkörtelhormon. Det kallas för överfunktion eller hypertyreos.

Vanliga orsaker till ett lågt TSH-värde kan vara Graves sjukdom som är en form av autoimmun hypertyreos, knölstruma eller knöl i sköldkörteln, för hög dos av läkemedlet tyroxin, Levaxin, som är ett konstgjort sköldkörtelhormon.

Det kan också orsakas av en inflammation i sköldkörteln, till exempel efter förlossning.

Det är ovanligt att cancertumörer orsakar lågt TSH-värde.

Symtom på hypertyreos kan vara hjärtklappning, oro, värmekänsla, svettningar eller viktnedgång trots god aptit.

Lågt TSH kan också vara övergående vid allvarlig sjukdom eller efter kortisonbehandling.

TSH och cancersjukdomar

Sköldkörtelcancer påverkar inte alltid TSH direkt, men man kan upptäcka cancer vid utredning av knöl i sköldkörteln.

Efter behandling av sköldkörtelcancer, som operation eller radiojodsbehandling, används TSH-värdet för att bestämma dosen av läkemedlet tyroxin, Levaxin.

Ofta vill man hålla TSH-värdet lågt efter behandling för att minska risken för återfall.

En del cancerbehandlingar, som immunterapi eller strålning mot halsen, kan påverka sköldkörteln och då också TSH-värdet. Därför kontrolleras TSH regelbundet hos en del som är drabbade av cancer.

Vad händer efter provsvaret?

Om TSH är för högt eller för lågt tas ofta ett T4-prov för att se om sköldkörteln behöver behandlas. Läkaren bedömer också symtomen, eventuell medicinering och andra faktorer som ålder och graviditet.

Vid små avvikelser kan det räcka att följa upp värdet efter några veckor. Vid tydliga rubbningar behövs oftast behandling.

Hur behandlas avvikande TSH-värde?

Vid hypotyreos, det vill säga högt TSH, lågt T4, behandlas du oftast med läkemedlet tyroxin, Levaxin. Läkaren anpassar dosen efter provsvar och symtom.

Behandlingen är ofta livslång och kräver regelbundna blodprovskontroller av TSH och T4.

Vid hypertyreos, lågt TSH, högt T4, behandlas du ofta med tyreostatika, ett läkemedel som dämpar hormonproduktionen.

Ibland används radiojodbehandling eller operation. Symtomlindring med betablockerare kan sättas in om det behövs.

Efter behandling med tyreostatika, operation eller radiojodbehandling kan sköldkörteln bli underaktiv och då sätter man in tyroxin, Levaxin.

Svar på dina prover

Hur du får svar på de prover som tagits skiljer sig åt beroende på vilka prover som tagits och var du lämnat proverna. Det är därför svårt att säga exakt hur just du får ditt svar, men en del provsvar kan du själv se om du loggar in i din journal på 1177.

Andra svar får du av din läkare, antingen via ett läkarbesök eller via brev.

Om du har frågor om dina provsvar eller saknar svar på prover som tagits är det bäst att  kontakta den mottagning som beställde provtagningen.

En del av de prover du lämnar i vården, som blodprov eller vävnadsprov, kan komma att sparas i en så kallad biobank.

Läs mer om biobanker

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev