Fakta
- Varje år får ungefär 200 personer i Sverige diagnosen analcancer.
- De flesta som drabbas är kvinnor över 65 år.
- 60–80 procent lever fem år efter behandling med radiokemoterapi.
Analcancer är en ovanlig cancerform i nedersta delen av tarmen, nära analöppningen. Den börjar oftast i skivepitelceller och är i 90 procent av fallen kopplad till HPV. Vanliga behandlingar är radiokemoterapi eller operation. Prognosen är god vid tidig upptäckt.
Granskad av: Per J Nilsson, docent, överläkare, kolorektalsektionen, Karolinska Universitetssjukhuset
Analcancer sitter i den nedersta delen av magtarmkanalen, precis innanför analöppningen.
Vanligtvis startar sjukdomen i skivepitelceller. Det skiljer sig från från ändtarmscancer (rektalcancer) där cancern startar i körtelceller. Skivepitelceller är platta celler som klär insidan av analkanalen för att skydda den mot slitage.
Omkring 90 procent av alla analcancerfall har koppling till en infektion som orsakats av HPV-virus.
Vanliga symtom vid analcancer är en knöl eller förändring vid analöppningen eller i ljumskarna. Det kan också göra ont i anus. Andra tecken är sår, sprickor eller återkommande varbölder. Det kan kännas som att man ofta behöver gå på toaletten och ha svårt att hålla sig.
Var uppmärksam på
Symtomen vid analcancer kan vara svåra att bedöma då de ofta är diffusa och liknar andra tillstånd som hemorrojder, analsprickor och inkontinens.
Första steget i att utreda analcancer är en läkarundersökning. Då inspekterar läkaren anus och klämmer och känner vid analöppningen och på lymfkörtlarna i ljumskarna.
Efter det görs en endoskopi. Då går man in med ett särskilt instrument, en så kallad rörkamera, i nedre delen av tarmen. Vid undersökningen tar man också vävnadsprov, biopsi, för att kunna undersöka vävnaden vidare i mikroskop. Om tumören orsakar svåra smärtor kan du sövas medan undersökningen görs.
Kvinnor erbjuds också en undersökning av vagina och livmoderhals för att utesluta cellförändringar på grund av HPV-infektion.
Om vävnadsprovet visar att det kan vara analcancer görs en magnetkameraundersökning av lilla bäckenet och en PET-DT över hela kroppen för att se om sjukdomen har spridit sig.
De flesta med analcancer kan få en behandling där man kombinerar strålbehandling och cytostatika, så kallad radiokemoterapi. Syftet med behandlingen är att bota sjukdomen och används även hos de som drabbas i hög ålder.
Cancer behandlas i huvudsak på fyra olika sätt. Med operation, läkemedel, strålning och immunterapi. I den här filmen går vi igenom de olika metoderna.
Sköra personer med kort förväntad överlevnad och de som har fjärrmetastaser, det vill säga att sjukdomen har spridit sig i kroppen, behöver anpassad vård.
På en så kallad multidisciplinär konferens träffas olika experter inom vården för att diskutera och planera den bästa behandlingen för den som har cancer. Efter konferensen kommer din läkare sätta en behandlingsplan tillsammans med dig.
I behandlingsplanen tar man hänsyn till cancersjukdomen, ditt allmäntillstånd, andra eventuella sjukdomar och dina önskemål.
Radiokemoterapi är en behandling som innebär att man ger strålbehandling och cytostatika samtidigt.
Strålbehandlingen ges 5 dagar i veckan under 4-6 veckor. Det som oftast används är vanlig strålbehandling med fotoner.
Det pågår studier, bland annat i Sverige, där man använder protonbestrålning istället. Huvudsyftet med att testa protoner är att minska biverkningarna av strålningen.
Strålbehandlingen riktas mot bäckenet och modertumören, mot metastaser i lymfkörtlar om det finns sådana och mot utvalda samlingar av lymfkörtlar där det kan finnas risk för mikroskopisk spridning.
Cytostatika, cellgifter, ges antingen bara vecka 1 eller både vecka 1 och 5. Cytostatikabehandlingen bestäms beroende på tumörens storlek och om sjukdomen har spridit sig till lymfkörtlar.
Under de två första veckorna av behandlinge är det framför allt cytostatikan som kan ge besvär. Den kan orsaka inflammation i slemhinnor och dåliga blodvärden.
Strålbehandlingen kan ge akuta besvär som trötthet, diarré, illamående och hudirritation i det strålbehandlade området.
Du har högre risk för att drabbas av svåra hudreaktioner och försämrad läkningsförmåga om du röker, inte får i dig tillräckligt med näring, minskar i vikt före eller under behandlingen eller har infektioner.
Rökare bör absolut försöka sluta inför behandlingen, dels på grund av biverkningarna men också på grund av risk för sämre effekt av behandlingen.
För att minska hudbesvär är det bra om du är noggrann med din hygien och att lufta huden. Det hjälper också att undvika tätt sittande kläder och att använda oparfymerade hudprodukter.
Radiokemoterapi mot bäckenet kan också ge långtidsbiverkningar. Undersökningar visar att det är vanligt med försämrad tarm-, urin- och sexualfunktion. Det kan också orsaka smärta flera år efter avslutad behandling
För en del kan operation vara ett förstahandsval vid analcancer.
Det kan vara vid små tumörer, mindre än två centimeter, som inte växer in i analkanalen. Då kan man vanligtvis ta bort tumören med en lokal operation. Det brukar inte finnas behov av att lägga upp en stomi då.
För några få, 5-10 procent, kan det finnas behov att lägga upp en avlastande stomi innan radiokemoterapin startar. Det kan vara aktuellt när någon har svår inkontinens, hinder i passagen eller om det har bildats gångar, fistlar, mellan ändtarmen och slidan.
Om det finns tumörceller kvar efter radiokemoterapin eller om du får ett lokalt återfall rekommenderas operation där man tar bort hela ändtarmen inklusive anus. I de fallen genomför man en permanent stomi.
Den operationen kallas ofta salvagekirurgi. Eftersom operationen utförs i vävnad som tidigare har strålats måste bäckenbotten ofta repareras med hjälp av vävnad från bukväggen eller ena skinkan.
Det är ovanligt att analcancer sprider sig till andra delar av kroppen, så kallad fjärrmetastasering. I de fall där sjukdomen sprider sig är det framför allt till lungor, lever och lymfkörtlar längs stora kroppspulsådern, aorta.
Behandlingen av spridd analcancer anpassas beroende på bland annat hur spridd sjukdomen är och den sjukas allmäntillstånd.
Vid spridning av enstaka tumörer i lever eller lungor kan operation av metastaserna vara ett alternativ. Men det är vanligare att man använder att olika kombinationer av cytostatika, cellgift.
I Sverige får nästan 200 personer analcancer varje år. Av de som får diagnosen är 75 procent kvinnor och de flesta är över 65 år.
De senaste åren har man sett en viss ökning av analcancerfall, men troligtvis kommer de att minska i och med att både flickor som pojkar nu vaccineras mot HPV-virus.
Prognosen beror på om sjukdomen är spridd eller inte. Ungefär 90 procent av de som får radiokemoterapi blir av med sjukdomen och av dem lever 60-80 procent efter fem år.
Prognosen är något sämre om sjukdomen inte har någon koppling till HPV-virusinfektion.
För de med spridd analcancer är prognosen betydligt sämre.
Precis som vid livmoderhalscancer, peniscancer och cancer i tonsillerna har infektion av HPV, särskilt HPV 16 och 18, en central roll i utvecklingen av analcancer.
Undersökningar har visat att kvinnligt kön, rökning, många sexualpartners, analsex, nedsatt immunförsvar och en del autoimmuna sjukdomar kan vara kopplat till ökad risk för att utveckla analcancer.
En särskild riskgrupp är HIV-positiva och speciellt HIV-positiva män som har sex med män. De har en tendens att insjukna i yngre åldrar än genomsnittet. Det finns dock tecken på att modern HIV-behandling (HAART) kan minska riskökningen.
Redan när du fått besked om att du har analcancer bör sjukvården sätta igång planeringen av din rehabilitering, så att du efter att behandlingen är färdig kan leva ett så bra liv som möjligt, både kroppsligt och själsligt.
Din kontaktsjuksköterska har ansvar för att planera och samordna din rehabilitering.
Läs mer om cancerrehabilitering
Inom svensk sjukvård finns så kallade standardiserade vårdförlopp (SVF) för en rad olika cancerdiagnoser. Analcancer är en av dem. SVF är en plan för vilka undersökningar som ska göras och hur snabbt det ska gå från misstanke om cancer till start av första behandling.
Syftet med SVF är att minska onödig väntan och ovisshet för den som är drabbad.
Läs om standardiserade vårdförlopp för analcancer
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen.
Att få ett cancerbesked kan vara svårt. Det är vanligt att reagera med oro, nedstämdhet och känslor av overklighet. För många kan det vara skönt att dela sina tankar med andra eller få veta hur andra har hanterat känslorna.
Efter cancerbeskedet finns det också praktiska saker som måste tas om hand. Det kan handla om allt från sjukskrivning och ekonomi till hjälpmedel och rättigheter.
Få praktiska råd efter cancerbeskedet
Efter ett cancerbesked har du rätt till en kontaktsjuksköterska. Kontaktsjuksköterskan är med och samordnar vården, hjälper dig att veta vad som händer och fungerar som en central kontaktperson för dig som är sjuk och för närstående.
Vad gör en kontaktsjuksköterska?
För de som är närstående till någon som är sjuk kan det vara skönt att lära sig mer om sjukdomen och få tips och råd på hur man kan stötta.
För dig som är närstående till någon med cancer
Kunskapsbanken är ett kunskapsstöd för cancervården med alla nationella vårdprogram, standardiserade vårdförlopp (SVF) och Nationella regimbiblioteket från Regionala cancercentrum.
Kunskapsbanken, Regionala cancercentrum
Cancerfondens expertråd består av docenter, professorer, överläkare, diagnosansvariga och specialister inom onkologi, hematologi, kirurgi, gynekologi, urologi och dermatoskopi som faktagranskar våra texter.
Internetmedicin är en kunskapsdatabas för läkare med översikter för diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.